Бисер Борисов

Председател

Държавна агенция „Технически операции”

 

 

Бисер Борисов е назначен на длъжността председател на Държавна агенция „Технически операции“ с указ № 261 от 05.10.2021 г. на президента на Република България Румен Радев, по предложение на Министерския съвет.

Преназначен за председател на Държавна агенция „Технически операции“, считано от 23 октомври 2022 г., с указ № 247 от 17.10.2022 г. на президента на Република България Румен Радев, по предложение на Министерския съвет.

 

Има придобити образователно квалификационни степени „магистър“ по специалността „Международни отношения“ и по „Българска филология“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Професионалният му път започва през 1993 г. в Национална служба „Сигурност“ – МВР, а от 2006 г. става началник на Столичното управление „Сигурност“.

В периода от 2008 г. до 2012 г. заема длъжността директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ в Държавна агенция „Национална сигурност“.

От 2012 г. е служител по сигурността в Комисията за финансов надзор.

През 2014 г. е назначен за заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“.

 

През 2004 г. завършва курс „Глобална борба с тероризма“ в Колежа по международни отношения и сигурност към Европейския център за обучение по въпросите на сигурността „Джордж Маршал“, гр. Гармиш–Партенкирхен, Германия.

През 2004 г. завършва курс „Противодействие на глобалния тероризъм“ към Генералния комисариат по информацията, гр. Мадрид, Испания.

През 2005 г. завършва „Специален курс за чуждестранни служители по защита на класифицираната информация и противодействие на терористични заплахи срещу стратегически обекти“ към Федералната служба за защита на конституцията, гр. Кьолн, Германия.

 

По време на работата си е награждаван многократно за отлично изпълнение на професионалните си задължения от главния секретар на МВР, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС.